Severity: Notice
Message: Only variable references should be returned by reference
Filename: core/Common.php
Line Number: 239
De oorsprong van de tiramisù is onzeker, omdat meerdere Italiaanse regio’s claimen de lekkernij te hebben ‘uitgevonden’. Dit heeft geleid tot een soort strijd tussen Toscane, Piemonte en Veneto.
In de officiële versie is de tiramisù ontstaan in Siena in de 17de eeuw, toen er enkele banketbakkers ter viering van de komst op Cosimo de Medici, groothertog van Toscane, besloten een dessert te maken. Ze besloten dat het dessert een afspiegeling moest zijn van zijn persoonlijkheid. Het moest dus een belangrijke lekkernij worden, bereid met eenvoudige ingrediënten en extreem lekker: Cosimo was namelijk ontzettend gek op zoet. In die tijd kreeg het dessert de naam ‘soep van de hertog’.
Cosimo de Medici bracht het recept mee naar Florence vanuit waar het in heel Italië verspreid werd. Het dessert was favoriet van vele nobelen die het lustopwekkende eigenschappen toekenden, vandaar de naam tira-mi-sù wat zoiets betekent als ‘til me omhoog’.
De niet officiële versie vertelt dat tiramisù werd uitgevonden in Turijn ter ere van graaf Camillo Benso di Cavour, om hem te steunen in zijn moeilijke taak van het verenigen van Italië.
Ten slotte heeft ook Veneto zijn eigen versie, waar de tiramisù werd uitgevonden in restaurant ‘El Toula’. Nabij het restaurant zat namelijk een bordeel, de rest spreekt voor zich.
Buon appetito!
| 30-60 minuten |